czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Konfitura wieloowocowa, najbardziej przypadała do gustu najmłodszym członkom rodziny:)

Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa

 

  • 1,2 kg jagód,
  • 1,2 kg malin,
  • 1,2 kg truskawek,
  • 3,5 kg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 op. żel-fix do dżemów.

Sposób przygotowania:

Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa
Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i żel-fixy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować.
Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa
Wszystkie owoce mieszamy i zasypujemy cukrem