malwi73

malwi73

Kucharz
[Przepisów: 4]

Konfitura z ogórków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna konfitura o zaskakującym składzie.

Konfitura z ogórków

Składniki:

Konfitura z ogórków

 

  • 2 kg zielonych ogórków
  • 0,5 główki białej kapusty sól
  • 1,5 kg cukru
  • kawałek świerzego imbiru
  • sok i skórka z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Konfitura z ogórków
Zagotowac wode z solą. Włożyć umyte ogórki, Przykryć liścmi kapusty i odstawić na kilka dni. Wyjąć je i osuszyć. Wodę z moczenia przedcedzić przez sitko i zagotowac Duży rondel wyłożyć świeżymi liścmi kapusty, ułożyć ogórki, zalac wrzącą solankąi przykryć. Gdy solanak ostygnie zlac ją, i ponownie zalać ja ogórki, Powtzrzac to tak długo aż ogórki staną się zielone. Zielone ogórkiwłożyć do zimnej wody i odstawić na 3 dni. Po tym czasie wyjąć i zważyć. Zagotować syrop z 1, 5 szkla wody i 2 szklanaek cukru z dodatkiem posiekanego imbiru , soku i skórki cytrynowej. Ogórki zalac syropem. Następnego dnia zlac syrop, dodac po szklance cukru na każde 40 dzg ogórków i zagotować. Do syropu włożyć ogórki i gotowac chwilę. Konfiturę rozlac do słoiów i zapasteryzować.

Tagi:

ogórki