Sposób przygotowania:
Konfitura z ogórków
Zagotowac wode z solą. Włożyć umyte ogórki, Przykryć liścmi kapusty i odstawić na kilka dni. Wyjąć je i osuszyć. Wodę z moczenia przedcedzić przez sitko i zagotowac Duży rondel wyłożyć świeżymi liścmi kapusty, ułożyć ogórki, zalac wrzącą solankąi przykryć. Gdy solanak ostygnie zlac ją, i ponownie zalać ja ogórki, Powtzrzac to tak długo aż ogórki staną się zielone. Zielone ogórkiwłożyć do zimnej wody i odstawić na 3 dni. Po tym czasie wyjąć i zważyć. Zagotować syrop z 1, 5 szkla wody i 2 szklanaek cukru z dodatkiem posiekanego imbiru , soku i skórki cytrynowej. Ogórki zalac syropem. Następnego dnia zlac syrop, dodac po szklance cukru na każde 40 dzg ogórków i zagotować. Do syropu włożyć ogórki i gotowac chwilę. Konfiturę rozlac do słoiów i zapasteryzować.
edytaha
Bardzo proszę o wyjaśnienie w jakim celu te ogórki traktowane są solanką? Wprawdzie nigdy nie słyszałam o takiej metodzie na konfiturę, ale jak na mój gust, to te ogórki najpierw się chyba ukiszą?