agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

konfitura z owoców dzikiej róży

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

konfitura z owoców dzikiej róży

konfitura z owoców dzikiej róży

Składniki:

konfitura z owoców dzikiej róży

 

  • 1 kg wydrylowanych owoców dzikiej róży
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

konfitura z owoców dzikiej róży
Po wydrylowaniu owoce przepłukać, wysypać na sito by odłączyć je od wody. Ze szklanki wody i cukru zrobić syrop i do wrzącego syropu wrzucić owoce. Krótko zagotować, zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia. Powtarzać gotowanie (krótko) 4-5 razy, aż owoce będą szkliste- znakiem jest że konfitura jest gotowa. Gorącą konfiturę nakładać do gorących wygotowanych słoików- szybko zakręcając.