Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Konfitura z pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Oprócz nalewki i soku z pigwowca warto przygotować jeszcze konfiturę, która jest słodka i jednocześnie kwaśna.

Konfitura z pigwowca

Składniki:

Konfitura z pigwowca

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z pigwowca

ETAP 1:

Konfitura z pigwowca
Owoce zaczynamy gotować jak puści sporo soku.

Dojrzałe owoce pigwowca pokroić na cząstki, wykrawając przy tym gniazda nasienne. Przyda się ostry nożyk, bo owoce są twarde.

Wymieszać z cukrem i odstawić na co najmniej dobę, aż pigwowiec puści sok. Gotować ok 1 godziny mieszając, aż owoce zmiękną.

Zblendować i przełożyć do słoiczków. Jeżeli przełożymy gorącą, bulgoczącą konfiturę do słoiczków pasteryzacja nie będzie konieczna. Smacznego :)