Sposób przygotowania:
Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut. Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.
Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.
Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.