Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Konfitura z płatków dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonała do nadziewania pączków i do innych ciast, niestety robiona tak jak robniono ja dawniej, ale przy pomocy robota taka nie wyjdzie

Konfitura z płatków dzikiej róży

Składniki:

Konfitura z płatków dzikiej róży

 

  • Około 1000 płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrunowego

Sposób przygotowania:

Konfitura z płatków dzikiej róży
Płatki róży należy zebrać z dala od drogi, którą jeżdżą samochody.

Płatki przebrać i z każdego oderwać białą część, która dodaje goryczki.

Płatki włożyć do makutry, dodać cukier i ucierać wałkiem, aż będzie jednolita masa i nie wyczuwalny cukier ani płatki. Ja ucierałam ponad godzinę na zmianę z mężem.

Pod koniec ucierać dodać kwasek cytrynowy.

Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce