Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu konfitury, które nie wymagają wielogodzinnego gotowania. Zaraz po przygotowaniu i ostudzeniu nadają się do jedzenia.

Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko

 

  • 3 kg dyni Muscat de Provence (ok 2 kg miąższu)
  • 2 kg cukru żelującego 1:1
  • 1 szkl soku ze świeżych cytryn
  • Skórka otarta z cytryn
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Dynię umyć, pokroić na cząstki, obrać i pozbawić nasion. Oczyszczony miąższ pokroić w średnie kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z grubym sitkiem. 

Zmieloną dynię przełożyć na sito i pozostawić do odcieknięcia przez ok 30 minut. 

Odcedzoną dynię przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryn. 

Wymieszać i ogrzewać ok 40 minut od zawrzenia, aż dynia stanie się szklista. Co jakiś czas przemieszać. 

Konfitury przełożyć do szklanego naczynia, ostudzić i schłodzić.
Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Dynię umyć, podzielić na cząstki, obrać i pokroić w kawałki.
Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Pokrojoną dynię zmielić i odcedzić nadmiar soku.
Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Dynię połączyć z cukrem żelującym, sokiem z cytryny i startą skórką.
Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Wymieszać składniki i gotować przez 40 minut.