Sposób przygotowania:
Krem z dyni z chilli
Dynie dokładnie szorujemy dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne ( pestki zostawiamy do suszenia ). Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25-35 minut. Upieczoną dynię studzimy a później blendujemy na gładkie puree. UWAGA! Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy pozbywać się skórki, w przypadku innych rodzaj dyni miksujemy sam miąższ bez skórki.
Do garnka wlewamy wywar, dodajemy do niego pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół papryczkę chilli i obrane ząbki czosnku. Gotujemy wywar 15 minut, po tym czasie dodajemy do niego puree z dyni i gotujemy jeszcze około 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Zupę studzimy, blendujemy na gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wstawiamy z powrotem na palnik i odparowujemy do uzyskania porządanej konsystencji ( u mnie trwało to około 15 minut ).
Krem z dyni rozlewamy na talerze, na środku każdego robimy kleks z jogurtu naturalnego, posypujemy posiekaną papryczką chilli i serwujemy.
Do garnka wlewamy wywar, dodajemy do niego pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół papryczkę chilli i obrane ząbki czosnku. Gotujemy wywar 15 minut, po tym czasie dodajemy do niego puree z dyni i gotujemy jeszcze około 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Zupę studzimy, blendujemy na gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wstawiamy z powrotem na palnik i odparowujemy do uzyskania porządanej konsystencji ( u mnie trwało to około 15 minut ).
Krem z dyni rozlewamy na talerze, na środku każdego robimy kleks z jogurtu naturalnego, posypujemy posiekaną papryczką chilli i serwujemy.
zosiani
Magdalena88
Igraszki Losu
Marika-