Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Krem z dyni z chilli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, rozgrzewający krem z dyni z papryczką chilli to prosta propozycja na jesienny obiad lub kolację, polecam gorąco.

Krem z dyni z chilli

Składniki:

Krem z dyni z chilli

 

  • 1 dynia Hokkaido (około 1 kg )
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 750 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1-2 szt papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z chilli
Dynie dokładnie szorujemy dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne ( pestki zostawiamy do suszenia ). Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25-35 minut. Upieczoną dynię studzimy a później blendujemy na gładkie puree. UWAGA! Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy pozbywać się skórki, w przypadku innych rodzaj dyni miksujemy sam miąższ bez skórki.

Do garnka wlewamy wywar, dodajemy do niego pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół papryczkę chilli i obrane ząbki czosnku. Gotujemy wywar 15 minut, po tym czasie dodajemy do niego puree z dyni i gotujemy jeszcze około 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Zupę studzimy, blendujemy na gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wstawiamy z powrotem na palnik i odparowujemy do uzyskania porządanej konsystencji ( u mnie trwało to około 15 minut ).

Krem z dyni rozlewamy na talerze, na środku każdego robimy kleks z jogurtu naturalnego, posypujemy posiekaną papryczką chilli i serwujemy.

Tagi:

dynia