Sposób przygotowania:
Konfitury z dyni prowansalskiej na szybko
Dynię umyć, pokroić na cząstki, obrać i pozbawić nasion. Oczyszczony miąższ pokroić w średnie kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z grubym sitkiem.
Zmieloną dynię przełożyć na sito i pozostawić do odcieknięcia przez ok 30 minut.
Odcedzoną dynię przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryn.
Wymieszać i ogrzewać ok 40 minut od zawrzenia, aż dynia stanie się szklista. Co jakiś czas przemieszać.
Konfitury przełożyć do szklanego naczynia, ostudzić i schłodzić.
Zmieloną dynię przełożyć na sito i pozostawić do odcieknięcia przez ok 30 minut.
Odcedzoną dynię przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryn.
Wymieszać i ogrzewać ok 40 minut od zawrzenia, aż dynia stanie się szklista. Co jakiś czas przemieszać.
Konfitury przełożyć do szklanego naczynia, ostudzić i schłodzić.