jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitury z malin

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

konfitury z malin, ulubione owoce dzieci i dorosłych

Konfitury z malin

Składniki:

Konfitury z malin

 

  • 1 kg malin
  • 1,2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitury z malin
Maliny przebrać, usuwając szypułki.

Wyłożyć na półmisek, posypać połówą cukru i odstawić na 5-6 godzin w chłodne miejsce.

Następnie wytworzony sok wlać do naczynia, dodać pozostałą połowę cukru oraz ugotowany syrop i go ostudzić.

Do gotowego wsypać maliny, ostrożnie potrząsnąć naczyniem, aby owoce zanurzyły sie w syropie.

Gotować.

Pod koniec gotowania zdjąć z powierzchni konfitur pianę.

Przełożyć do wyparzonych małych słoiczków i zamknąć.