Sposób przygotowania:
Konfitura malinowo-ananasowa
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Ananasa pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka z szerokim dnem. Maliny oczyścić, opłukać, dodać do ananasa. Do owoców wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, zagotować. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 30-40 minut, co chwilę mieszając. W tym czasie powinna odparować przeszło połowa płynu. Wszystko zostawić, żeby dobrze ostygło. Po kilku godzinach konfiturę smażyć na małym ogniu przez 15-20 minut, co chwilę mieszając. Znowu dobrze ostudzić. Ostudzone konfitury ponownie smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Tym razem pozwolić, żeby lekko przywarły do dna. Dokładnie wymieszać. Gorące konfitury przełożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować.
KasiaJulcia
Beatris
Wyszły mi trzy słoiczki, dokładnie te, które widać na zdjęciu.