oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z rajskich jabłuszek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne konfitury na zimę......

Konfitury z rajskich jabłuszek

Składniki:

Konfitury z rajskich jabłuszek

 

  • 1 kg jabłuszek
  • 1,3 kg cukru
  • 400 g wody

Sposób przygotowania:

Konfitury z rajskich jabłuszek
Owoce przebrać i umyć w zimnej wodzie (gotuje się je razem z szypułkami), po czym nakłuć widelcem w 6-8 miejscach. Przygotować z cukru i wody syrop, zagotować go i zalać nim owoce, po czym odstawić na 24 godziny. Następnego dnia syrop zlać do naczynia, zagotować, znowu zalać nim jabłuszka, odstawić i po 24 godzinach ugotować je do końca. Pod koniec gotować zdjąć z powierzchni, kiedy konfitur zacznie się pianę i dobrze pasteryzować.