aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kopytka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne, bardzo delikatne – wprost rozpływające się w ustach kopytka. Przygotowałam je w wersji z szybkim sosem grzybowym.

Kopytka z sosem grzybowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem grzybowym
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i lekko ciepłe dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia.Wbijamy jajko i dodajemy sól oraz mąkę. Szybko zagniatamy ciasto i przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy miękkie ciasto ziemniaczane.

Dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy wałeczki o grubości ok. 3 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól. Wrzucamy porcje kopytek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach.

Sos grzybowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i gorącym polewamy kopytka.Gdy mamy więcej czasu na spędzenie w kuchni to oczywiście możemy przygotować domowy sos grzybowy – jest on najlepszy. Ja akurat musiałam przygotować obiad na szybko, więc pomogłam sobie sosem z torebki. 
Kopytka z sosem grzybowym
Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków wbijamy jajko i dodajemy sól.
Kopytka z sosem grzybowym
Następnie do garnka wsypujemy mąkę pszenną.
Kopytka z sosem grzybowym
Zagniatamy miękkie ciasto i formujemy wałeczki.
Kopytka z sosem grzybowym
Wałeczki spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z sosem.

Tagi:

kopytka kluski