Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem grzybowym
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i lekko ciepłe dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia.Wbijamy jajko i dodajemy sól oraz mąkę. Szybko zagniatamy ciasto i przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy miękkie ciasto ziemniaczane.
Dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy wałeczki o grubości ok. 3 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól. Wrzucamy porcje kopytek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach.
Sos grzybowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i gorącym polewamy kopytka.Gdy mamy więcej czasu na spędzenie w kuchni to oczywiście możemy przygotować domowy sos grzybowy – jest on najlepszy. Ja akurat musiałam przygotować obiad na szybko, więc pomogłam sobie sosem z torebki.
Dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy wałeczki o grubości ok. 3 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól. Wrzucamy porcje kopytek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach.
Sos grzybowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i gorącym polewamy kopytka.Gdy mamy więcej czasu na spędzenie w kuchni to oczywiście możemy przygotować domowy sos grzybowy – jest on najlepszy. Ja akurat musiałam przygotować obiad na szybko, więc pomogłam sobie sosem z torebki.