Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowana masę studzimy. 2. Po wystudzeniu do masy dodajemy 2 jajka, i mąkę pszenne. Ilość może nieco różnić się od podanej przeze mnie w składnikach, w zależności od wielkości ziemniaków. W każdym razie masa ziemniaczana powinna być dość pulchna, ale nie może przyklejać sie do rąk. 3. Z tak przygotowanej masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałeczek i kroimy ukośnie (\). kopytka powinny mieć długosć ok 2 cm. 4. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie (od momentu wypłynięcia jeszcze ok 3 min) z dodatkiem oleju. Zapobiegnie do sklejaniu sie. Sos: Grzyby oczyszczamy, obieramy i kroimy. Następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok 15 minut. Cebulę kroimy w półkrążki i rumienimy na patelni. Dodajemy grzyby i wszystko chwilę smażymy. Na koniec dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
elzbieta8960