Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie kilka godzin (kapelusze moczyłam osobno), następnie podgotować przez kilka minut. Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać kapelusze. Resztę grzybów z połową wody zmiksować przy pomocy blendera, gdy sos będzie za gęsty dolać trochę wody i ewentualnie rosołu/bulionu. Do zmiksowanych grzybów dodać podsmażoną cebule i kapelusze, gotować chwilę, doprawić do smaku solą pieprzem i ewentualnie przyprawą maggi.Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać przez sito do sosu. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę, posolić i dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładką masę, formować rulony i wycinać nożem ukośne kopytka. (Na próbę radzę wrzucić kilka pierwszych kopytek na wrzątek i ugotować – sprawdzimy czy się nie rozpadają.)