Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kopytka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kopytka z sosem z suszonych grzybów.

Kopytka z sosem grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z sosem grzybowym

 

 

  • sos:
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów – suszone w suszarce, część kapeluszy suszyłam w całości
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie kilka godzin (kapelusze moczyłam osobno), następnie podgotować przez kilka minut. Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać kapelusze. Resztę grzybów z połową wody zmiksować przy pomocy blendera, gdy sos będzie za gęsty dolać trochę wody i ewentualnie rosołu/bulionu. Do zmiksowanych grzybów dodać podsmażoną cebule i kapelusze, gotować chwilę, doprawić do smaku solą pieprzem i ewentualnie przyprawą maggi.Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać przez sito do sosu. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę, posolić i dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładką masę, formować rulony i wycinać nożem ukośne kopytka. (Na próbę radzę wrzucić kilka pierwszych kopytek na wrzątek i ugotować – sprawdzimy czy się nie rozpadają.)
Kopytka z sosem grzybowym
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski.
Kopytka z sosem grzybowym
Grzyby namoczyć w wodzie i dodać do cebuli i czosnku.