Sposób przygotowania:
Koreczki z ogórków na zimę
Ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na grubsze plastry. Paprykę po oczyszczeniu kroimy w większe kawałki. Cebulę kroimy w większą kostkę. Następnie pokrojone ogórki, papryki oraz cebulę przekładamy do dużej miski, zalewamy 9 szklankami wody oraz wsypujemy 1 szklankę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę. Zalewa: -6 szklanek wody -3 szklanki octu -4 szklanki cukru oraz ziele angielskie i gorczycę zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 8 minut.