Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórkiem i paprykąI
1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
2. Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.
4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
5. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
II
Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
III
10. Gotowe, smacznego.