Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Korniszony- ogórki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ogórki marynowane, tudzież ogórki w zalewie słodko- kwaśnej obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni.

Korniszony- ogórki marynowane

Składniki:

Korniszony- ogórki marynowane

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 średnia marchewka

 

  • 1 duża cebula

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • 3 litry wody

 

  • 1,5 szklanki octu

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 4 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

Korniszony- ogórki marynowane
Ogórki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na dnie 6 słoików o pojemności 0,9 litra układamy po 1 ząbku czosnku, gałązce kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczce gorczycy oraz 1,5 liścia laurowego.Ogórki układamy równomiernie- pionowo- najlepiej jaśniejszym końcem do góry. Na wierzch wkładamy po kilka plasterków obranej marchewki i po kilka piórek cebuli. Z podanych powyżej składników przygotowujemy zalewę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli lub cukru. Zalewę odstawiamy do wystudzenia i zalewamy nią ogórki. Słoiczki dokładnie zakręcamy. Słoiki układamy w wysokim garnku wyłożonym gazetą lub ściereczką. Wlewamy letniej wody do 4/5 wysokości słoików. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do chwili aż ogórki zmienią kolor (czas gotowania jest uzależniony od grubości ogórków, szkła oraz stopnia rozgrzania kuchenki, więc obserwujcie słoje uważnie przez cały czas gotowania). Gdy tylko ogórki zmienią kolor, wyciągamy je z garnka, dokręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Tagi:

ogórki