iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Korzenne płatki śniegu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maślane ciasteczka o przepięknym korzennym zapachu idealne do pochrupania jak i do zawieszenia na choince.

Korzenne płatki śniegu

Składniki:

Korzenne płatki śniegu

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1\2 opakowania przyprawy korzennej do pierników

Sposób przygotowania:

Korzenne płatki śniegu
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników, szybko zagnieść ciasto i schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasto się kruszy i dlatego najlepiej lekko je przegnieść i wałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremka wyciąć ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 200 st około 8-10 minut w zależności od wielkości ciastek.

Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce.