iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczeń drobiowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na świątecznym stole nie może brakować pysznego mięska ta pieczeń może śmiało stanąć obok wędzonej szyneczki.

Pieczeń drobiowa

Składniki:

Pieczeń drobiowa

 

  • 1 kg mięsa drobiowego
  • 5 plasterków wędzonej szynki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Pieczeń drobiowa
Mięso z kurczaka skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka, szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie dodać jajka, śmietanę i posiekana pietruszkę oraz przyprawy.

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ( masa jest luźna).

Mniejszą foremkę do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą mięsną.

Piec w temp. 200 st około 60-70 minut po upieczeniu podawać na ciepło jako pieczeń do obiadu lub na zimno jako wędlinie.