Kruche ciasto idealnie nadaje się na ciasteczka, spody do ciast i tart, tych na słodko i na słono. Ciasto ugniata się krótko i szybko, aby nie było zbyt twarde. Klasycznie do jej zrobienia wykorzystuje się mąkę pszenną, ale równie często pojawiają się te zrobione z mąki kukurydzianej, ryżowej, czy krupczatki. Do ciasta można dodać orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladowe. Suszone i kandyzowane owoce raczej się tu nie sprawdzą.
Tajemnica kruchego ciasta tkwi w jego proporcjach. Te idealne powinno się składać z mniejszej ilości tłuszczu (12-33% tłuszczu) w stosunku do mąki w odróżnieniu od ciasta kruchego. Dodaje się też do niego proszek do pieczenia. Znajdziecie jednak mnóstwo przepisów, które zupełnie zaburzają tą strukturę, eksperymentują z ilością cukru, rodzajem masła (albo dodają smalec), wzbogacają ciasto o jajka, mleko, śmietanę lub inne dodatki. Bądźmy szczerzy - idealna struktura nie wszystkim odpowiada, a eksperymenty w przypadku gotowania zawsze są mile widziane.
Przepyszne ciasteczka do kawy zazwyczaj wykonywane są właśnie z tego rodzaju ciasta. Upieczone już ciasteczka można polukrować, polać czekoladą albo, pomiędzy dwa upieczone ciasteczka, włożyć dżem. Świąteczne wypieki też nie mogą się obyć bez tego rodzaju ciasta. Warto go wypróbować w przeróżnych kombinacjach.