madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wbrew pozorom łatwy w przygotowaniu, a nikt nie zakwestionuje chyba domowej wędliny nad taka ze sklepu.

Schab dojrzewający

Składniki:

Schab dojrzewający

 

Sposób przygotowania:

Schab dojrzewający

Solenie i przyprawianie

Schab dojrzewający
Powstałą mieszanką ziół posypujemy mięso

Umyte i osuszone mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu. Nacieramy je mieszanką z soli oraz soli peklowej i chowamy w zamkniętym pojemniku.

Pojemnik wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po wyznaczonym czasie odlewamy wodę z pojemnika, a schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Pozostałe przyprawy mieszamy i tą mieszanką posypujemy z każdej strony osuszone mięso.

Ponownie wkładamy do pojemnika z zamknięciem i przechowujemy w lodówce przez kolejne 24 godziny.

Suszenie

Schab dojrzewający
Schab zawijamy w gazę i wieszamy na 7 dni

Wyciągamy mięso z lodówki i pojemnika owijamy gazą można użyć też cienkiej pończochy i wieszamy w suchym przewiewnym i ciepłym miejscu na okres 7 dni.


Tagi:

mięso schab