Sposób przygotowania:
Gwiazdeczki lukrowane
Mąkę przesiać i posiekać z masłem nożem "na piasek". Dodać przesiany cukier puder, startą skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na 1 godz.
Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wykrawać foremką gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 180-190 stopniach przez ok. 15 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.
Lukier przygotować według przepisu na opakowaniu. Polukrować gwiazdki lukrem i posypać białą cukrową posypką. Pozostawić do wyschnięcia lukru.
Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wykrawać foremką gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 180-190 stopniach przez ok. 15 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.
Lukier przygotować według przepisu na opakowaniu. Polukrować gwiazdki lukrem i posypać białą cukrową posypką. Pozostawić do wyschnięcia lukru.