Sposób przygotowania:
Korzenne witrażyki
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści, wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto. Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą.
Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.
W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.
Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto. Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą.
Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.
W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.
Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.
mocsłodkości