Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierniczki witrażyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierniczki zawsze kojarzą nam się ze Świętami,podczas pieczenia po domu roznosi się korzenny zapach.Jeżeli zrobimy w nich dziurki przed pieczeniem,będziemy mogli powiesić je na choince.

Pierniczki witrażyki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki witrażyki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatkowo:
  • 10 dag owocowych landrynek
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pierniczki witrażyki
W garnku roztapiamy masło,miód i cukier,następnie studzimy. Do mąki wbijamy jajko,dodajemy sodę oczyszczoną,przyprawę do piernika oraz stopione i wystudzone masło z cukrem i miodem.Zagniatamy ciasto. Landrynki należy drobno potłuc. Ciasto wałkujemy,wykrawamy szklanką kółeczka ,w każdym za pomocą małej foremki wykrawamy środek,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W środek nakładamy potłuczone landrynki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy landrynki w pierniczkach lekko przestygną delikatnie zdejmujemy z papieru. Gdy papier nam się przylepi możemy go delikatnie zwilżyć wodą i wtedy zdjąć.
Pierniczki witrażyki
Do wykrojonych pierniczków nakłądamy pokruszone landrynki.