SUPERPRZEPIS

Pierniczki świąteczne

  • 1
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Pierniczki to obowiązkowy wypiek świąteczny w moim domu. Takie ciasteczka będą pięknie zdobiły świąteczny stół i choinkę.

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

  • Ciasto na pierniczki:
  • 100g margaryny
  • 1 szkl miodu (u mnie pół na pół miodu i syropu trzcinowego)
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 szkl mąki
  • jajko

 

  • Lukier:
  • białko dużego jajka
  • 1,5-2 szkl cukru pudru

 

  • Na witrażyki:
  • rozkruszone landrynki

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec ok 5-8 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Gorące pierniczki łatwo się odkształcają i są miękkie, trzeba je studzić na płaskiej powierzchni. Później twardnieją, ale po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku miękną. Lukier: W makutrze utrzeć białko z 1,5 szkl cukru pudru. Gdyby lukier był za rzadki dodać jeszcze trochę cukru. Lukier przełożyć do tutki zrobionej z papieru do pieczenia lub rękawa z cieniutką końcówką i dekorować pierniczki. Zostawić do wyschnięcia.
Pierniczki świąteczne
W rondelku rozpuścić miód, margarynę i przyprawę do piernika
Pierniczki świąteczne
Do ostudzonych składników dodać sodę oczyszczoną
Pierniczki świąteczne
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, schłodzić
Pierniczki świąteczne
Wykrawać dowolne kształty, do środka można wsypać landrynki-wyjdą witrażyki