szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne , złociste, pachnące boczkiem. Super smakują z ziemniakami i mizerią z ogórków lub surówką z kiszonej kapusty.

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem

Składniki:

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem

 

  • 60 dag. mięsa mielonego z łopatki
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem

Przygotowanie kotlecików

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem
Kotleciki owinąć dokładnie plastrami wędzonego boczku.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, musztardę, pieprz ziołowy, tymianek i jajko, pieprz czarny i sól. Dobrze wszystko razem wyrobić.


Z masy mięsnej uformować 8 kotlecików i lekko je spłaszczyć. Każdy owinąć plastrami wędzonego boczku.


Na rozgrzanym oleju smażyć wolno kotleciki. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.