dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Maślankowe pierogi z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam pierogi, a z serem są moimi ulubionymi. Przedstawiam pierogi z ciasta sporządzonego z dodatkiem maślanki. Polecam spróbować.

Maślankowe pierogi z serem

Składniki:

Maślankowe pierogi z serem

Ciasto na pierogi:

Farsz:

  • 200 g twarogu
  • maślanka
  • żółtko
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Maślankowe pierogi z serem

Krok 1:

Maślankowe pierogi z serem
Zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli i olej i wlewamy stopniową maślankę, cały czas zagniatając aby ciasto było zwarte i elastyczne. Dzielimy na mniejsze części i przykrywamy ściereczką aby nie obsychało.

Krok 2:

Maślankowe pierogi z serem
Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami.

Twaróg przeciskamy przez praskę. Do sera dodajemy żółtko, cukier waniliowy i cukier do smaku. Wlewamy niewielką ilość maślanki i dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Maślankowe pierogi z serem
Dokładnie zalepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Na środek nakładamy łyżeczką porcje farszu. Zalepiamy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 5 minut po wypłynięciu na powierzchnie.
Smacznego!