ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Kotlety mielone i duszone we własnym w sosie z dodatkiem koperku i świeżych liści czosnku doprawione czarnym pieprzem.

Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym
Pół kg mięsa mielonego wkładamy do miseczki, dodajemy do niego dwa jajka, dwie łyżki płatków owsianych dwie łyżki kuskusu, dwie łyżki kaszki manny, jedną duża cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Drugą cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na złoty kolor i przestudzoną dodajemy do mięsnej masy.

Dodajemy kilka młodych listków lubczyku pokrojonych drobno, sól, szczyptę słodkiej papryki i pieprz czarny mielony do smaku, szczyptę majeranku oraz ziarna gorczycy. Jedną namoczoną i odciśniętą bułkę.

Wyrabiamy mięsną masę i formujemy kotlety mielone, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

Wkładamy do garnka zalewamy wodą z solą dodajemy pokrojony koperek i liście czosnku drobno pokrojone.

Gotujemy i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem mielonym.  
Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym.
Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym.
Wyrabiamy mięsną masę i formujemy kotlety mielone.
Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Kotlety mielone w sosie koperkowo czosnkowym.
Wkładamy do garnka zalewamy wodą z solą dodajemy pokrojony koperek i liście czosnku drobno pokrojone.