nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety mielone nadziane kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nieco urozmaicone kotlety mielone, sposób na przemycenie kalafiora w kotlecie, kotlety są wyraziste w smaku i zachęcająco, aromatycznie pachną.

Kotlety mielone nadziane kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone nadziane kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić go i pozostawić do wystygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i wbić do niego jajko oraz dodać bułkę tartą (około 2 - 3 łyżek bułki) i przyprawy (po szczypcie soli, pieprzu, kminku, lubczyku, suszonej cebuli oraz granulowanego czosnku). Mięso dokładnie wymieszać z dodanymi składnikami na jednolitą masę. Brać trochę gotowej mięsnej masy i spłaszczać ją na dłoni, na środek masy kłaść ugotowanego kalafiora, a następnie zawijać, chować go do środka formując średniej wielkości kotlet. Postępować identycznie przy każdym kotlecie. Każdy uformowany kotlet obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety z obu stron na niedużym płomieniu.
Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Mięso mielone wymieszane z przyprawami,jajkiem i bułką tartą.
Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Ugotowany kalafior ułożony na środku mięsnej masy przed uformowaniem kotleta.
Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Uformowane kotlety z kalafiorem w środku panierowane w bułce tartej.
Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Mielone kotlety nadziane kalafiorem podczas ich smażenia na oleju.