Sposób przygotowania:
Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić go i pozostawić do wystygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i wbić do niego jajko oraz dodać bułkę tartą (około 2 - 3 łyżek bułki) i przyprawy (po szczypcie soli, pieprzu, kminku, lubczyku, suszonej cebuli oraz granulowanego czosnku). Mięso dokładnie wymieszać z dodanymi składnikami na jednolitą masę. Brać trochę gotowej mięsnej masy i spłaszczać ją na dłoni, na środek masy kłaść ugotowanego kalafiora, a następnie zawijać, chować go do środka formując średniej wielkości kotlet. Postępować identycznie przy każdym kotlecie. Każdy uformowany kotlet obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety z obu stron na niedużym płomieniu.