ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kotlety warzywne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki warzywne pycha!!!!

Kotlety warzywne

Składniki:

Kotlety warzywne

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • po 1 małej bułeczce pszennej i razowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych # olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 jajko1
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 łyżka masła # sól
  • pieprz # majeranek
  • kilka liści sałaty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kotlety warzywne
Mleko połączyć z 1/2 szklanki wody. W powstałym płynie namoczyć bułeczki. Po chwili odcisnąć je i przełożyć do większej miski. Dodać mięso mielone i wbić 1 jajko. Przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce odużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła podsmażyć na niej starte warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa dodać do mięsa mielonego. Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kulki, a następnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Kotleciki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gotowe kotleciki umieścić na talerzu udekorowanym liśćmi sałaty. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Tagi:

mięso sałata