gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Krakersy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam krakersy więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły idealnie. Kruche, mocno kminkowe tylko do chrupania ;)

Krakersy z kminkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krakersy z kminkiem

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • kminek ok 2 łyżeczek

Sposób przygotowania:

Krakersy z kminkiem
Suche składniki mieszamy w misce, następnie dodajemy mokre i łączymy ze sobą, następnie wyrabiamy aż otrzyma gładką konsystencję. Na koniec dodajemy kminek i znów chwilę wyrabiamy do połączenia.

Ciasto wałkujemy dość cienko, kroimy małe kwadraty ( ok 3x3cm). Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Pieczenie zależy od tego jak cienko rozwałkujemy, więc należy pilnować aby zbyt mocno się nie zrumieniły. Smacznego.
Krakersy z kminkiem
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krakersy z kminkiem
Na koniec dodajemy kminek i łączymy z ciastem.
Krakersy z kminkiem
Wałkujemy ciasto cieniutko i kroimy w kwadraty.