Sposób przygotowania:
Krakersy cebulowe z czarnuszką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z niecałą kostką tłuszczu, może to być solone masło, a wtedy nie trzeba dodawać soli, ponadto żółtka surowe lub ugotowane , kwaśna śmietana z pudełka lub nawet bieluch smakowy ze szczypiorkiem, suszone i posiekane pomidory z zalewy, grillowana i suszona cebulka i czarnuszka.
Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać radełkiem trójkąty lub romby.
Układać obok siebie ciastka na blasze, ale niezbyt blisko, posmarowac lekko białkiem i posypać kryształkami soli. Wstawić blachę do piekarnika na środek .
Piec z 10-15 min. Po upieczeniu wysunąć blachę i łopatką kuchenną zebrać krakersy na talerz płaski lub do miseczek na przekąski.
Piec następne do wyczerpania zapasów ciasta.
Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać radełkiem trójkąty lub romby.
Układać obok siebie ciastka na blasze, ale niezbyt blisko, posmarowac lekko białkiem i posypać kryształkami soli. Wstawić blachę do piekarnika na środek .
Piec z 10-15 min. Po upieczeniu wysunąć blachę i łopatką kuchenną zebrać krakersy na talerz płaski lub do miseczek na przekąski.
Piec następne do wyczerpania zapasów ciasta.