agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

krem cytrynowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny dodatek w postaci kremu cytrynowego.

krem cytrynowy 5

Składniki:

krem cytrynowy 5

 

  • 4 cytryny
  • 400 ml śmietanki 36 %
  • 170 g cukru
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 15 g żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

krem cytrynowy 5
Żółtka ucieramy z połową cukru. Zagotować 100 ml śmietanki i nie przerywając ucierania dodać gorącą śmietankę. Ubijać do momentu gdy masa będzie gęsta. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody i podgrzać. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i razem z żelatyną oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonych cytryn dodać do żółtek. Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wymieszać z masą. Nałożyć do pucharków i schłodzić.