Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Krem mokka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny deser dla amatorów kawy.

Krem mokka

Składniki:

Krem mokka

 

  • 2jajka,
  • 1łyżeczka kakao,
  • 2szkl.mleka,
  • 3-4łyżeczki żelatyny,
  • 4łyżki cukru,
  • 1łyżka cukru waniliowego,
  • 5łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • 1szkl.śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Krem mokka
Żółtka odzielić od białek.Wymieszać żółtka z 4łyżkami mleka oraz kakao.Zagotować szklankę mleka z cukrem,cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną,zdjąć z ognia,połączyć z żółtkami,energicznie mieszając trzepaczką,dodać rozpuszczoną żelatynę,wymieszać.Na koniec wlać pozostałe zimne mleko wymieszać wstawić do lodówki.Gdy krem zacznie gęstnieć dodać do niego pianę ubitą z białek a następnie 2\3 ubitej kremówki,delikatnie wymieszać.przełożyć do pucharków,udekorować resztą ubitej śmietany.

Tagi:

kawa