Sposób przygotowania:
Krem z kalafiora z grzankami :
Kalafior zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .
elzbieta8960
luna