aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Krem z pomidorów z rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka, rozgrzewająca i aromatyczna zupka

Krem z pomidorów z rybą

Składniki:

Krem z pomidorów z rybą

 

  • 1 szklanka sosu do spaghetti Łowicz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu (nie polecam z kostki!)
  • 1 łyzka mascarpone
  • 15 dag morszczuka lub dorsza (filet)
  • 12 dużych, surowych krewetek
  • kilka oczyszczonych mrozonych małży (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z pomidorów z rybą
Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlewamy sos do spaghetti, bulion i gotujemy. Dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy blenderem. Ponownie stawiamy na gaz, wkładamy kawałki ryby i oczyszczone krewetki, gotujemy ok.5 minut, 2 minuty przed końcem dodajemy małże, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z bagietką.