jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem z warzyw z paluchem drobiowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna, pikantna zupa kremowa z drobiowym paluszkiem to szybkie danie na Walentynki i nie tylko.

Krem z warzyw z paluchem drobiowym. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z warzyw z paluchem drobiowym.

 

  • Warzywa wg uznania np.
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 łyżka solonej lub suszonej mieszanki warzywnej
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz biały i chili do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajo
  • maka pszenna ile zabierze
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • tłuszcz do smażenia
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Krem z warzyw z paluchem drobiowym.
Obrane warzywa, imbir, czosnek kroimy w plasterki po czym zalewamy bulionem. Gotujemy około 10minut z dodatkiem szczypty soli. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy kilka plasterków marchewki do dekoracji, a do pozostałe miksujemy w bulionie na krem. W czasie, gdy warzywa się gotują czyścimy mięso z błon, kroimy je w paseczki, solimy i pieprzymy do smaku. Z rozkłóconego jaja, wina i mąki miksujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mięso oprószamy mąką, zanurzamy w cieście i smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Przed odwróceniem paluszków na drugą stronę posypujemy je ziarnem słonecznika lub dyni. Podajemy gorącą zupę w miseczkach, udekorowaną serduszkami z marchewki i listkami pietruszki z dodatkiem paluchów drobiowych. Dzięki mięsnemu dodatkowi możesz traktować to danie jako pełny posiłek.
Krem z warzyw z paluchem drobiowym.
Krem warzywny podajemi w miseczce, na talerzyku układamy paluchy drobiowe.