Sposób przygotowania:
Krewetkowy przysmak Węża.
Krewetki obierz z pancerzyków i żyłek, zalej wrzątkiem i obgotuj je kilka minut (jeśli nie były wczesniej) po czym odcedź dokladnie. Smaż w woku na oleju arachidowym z dodatkiem pasty cury i kurkumy posiekaną cebulkę i czosnek, pokrojone cieniutko (np. na tarce do ogórków) łodygi selera, pokrojone papryki. Skrop warzywa sosem sojowym, dodaj śmietankę kokosową a na końcu krewetki. Dopraw pieprzem i solą, jeśli trzeba. Po kilku minutach, gdy zawartość woka będzie gorąca, a sos oblepi krewetki nałóż potrwę do miseczek. Na spód ułóż warstwę makaronu, krewetki w warzywach, na górze rozetkę z makaronu i listek selera do dekoracji
Chupnięta
jaNina
Masz na imię Gosia? (z MG się chyba znamy:))
Więc Gosiu - w wielu publikacjach spotkałam się z nazwą krewetki średnie :)
Widocznie te tygrysie są sortowane na b. duże i mniejsze.
I wlasnie te ostatnie po obraniu były mniejsze niz te które (już obrane) kupowałam wczesniej - dlatego tak napisałam!
Generalnie zgadzam się,że krewetki to niebo w gębie :)
Może założymy klub miłosników takiego jedzonka??? :D
Niestety jak na moja kieszeń zbyt drogie :(
Luśka
btw:Średnie krewetki odnoszą się do tygrysich. Są sortowane pod kątem rozmiaru.
Duże tygrysy to 6-8 szt/kg. Średnie to ok. 35:) Jest też "delikatna" różnica w cenie;)
jaNina
No właśnie ta cena jest często problemem dla samkoszów owoców morza :(
IkaJ