jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety z majową pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Krokiety są nie tylko pyszne, ale także pięknie wyglądają. Najlepiej smakują ciepłe, gdy ser jest rozpuszczony.

Krokiety z majową pokrzywą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z majową pokrzywą

CIASTO:

NADZIENIE I WYKOŃCZENIE:

  • Około 10 plasterków szynki o dość dużej średnicy,
  • Około 8- 10 plasterków sera żółtego ,
  • 2 szklanki sparzonych i odciśniętych listków pokrzywy,
  • Jajko do panierki,
  • Mąka do panierki,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Krokiety z majową pokrzywą

ETAP 1

Krokiety z majową pokrzywą
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki

Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.

Tak przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.

ETAP 2

Krokiety z majową pokrzywą
Na każdy naleśnik wykładamy ser i wędlinę

Na usmażone naleśniki układamy warstwę wędliny i sera.

ETAP 3

Krokiety z majową pokrzywą
Na ser wykładamy przygotowaną porcję pokrzywy

Następnie wykładamy warstwę sparzonej pokrzywy.

ETAP 4

Krokiety z majową pokrzywą
Po nałożeniu nadzienia formujemy krokiety

Brzegi naleśników zawijamy do środka. Całość rolujemy, formując krokiety (rulon zamknięty).

ETAP 5

Krokiety z majową pokrzywą
Krokiety panierujemy i smażymy do zrumienienia

Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło.


Tagi:

krokiet danie