Sposób przygotowania:
Wołowina z plackami ziemniaczanymi
Sos mięsny:
Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę (ok. 1 cm). Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam 3-4 łyżki oleju i obsmażyłam na nim wołowinę. Następnie dodałam cebulę i czosnek, wymieszałam i smażyłam mieszając ok. 5 minut.
Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do wołowiny razem z bulionem. Całość dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa (w razie konieczności można w trakcie dolać trochę gorącej wody).
Na koniec do sosu dodałam ser mascarpone, wymieszałam, gotowałam razem jeszcze 3 minuty.
Placki ziemniaczane:
1/3 ziemniaków starłam na tarce o grubych oczkach, resztę zmiksowałam razem z cebulą. Z rozdrobnionych ziemniaków odcisnęłam sok, oddzielony krochmal dodałam z powrotem do masy ziemniaczanej. Dodałam jajka, mąkę i sól, całość wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam niewielkie placki na złoty kolor.
Placki podałam polane sosem z wołowiną, wierzch posypałam posiekaną zieloną pietruszką.
Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę (ok. 1 cm). Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam 3-4 łyżki oleju i obsmażyłam na nim wołowinę. Następnie dodałam cebulę i czosnek, wymieszałam i smażyłam mieszając ok. 5 minut.
Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do wołowiny razem z bulionem. Całość dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa (w razie konieczności można w trakcie dolać trochę gorącej wody).
Na koniec do sosu dodałam ser mascarpone, wymieszałam, gotowałam razem jeszcze 3 minuty.
Placki ziemniaczane:
1/3 ziemniaków starłam na tarce o grubych oczkach, resztę zmiksowałam razem z cebulą. Z rozdrobnionych ziemniaków odcisnęłam sok, oddzielony krochmal dodałam z powrotem do masy ziemniaczanej. Dodałam jajka, mąkę i sól, całość wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam niewielkie placki na złoty kolor.
Placki podałam polane sosem z wołowiną, wierzch posypałam posiekaną zieloną pietruszką.
Magdalena88