dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Wołowina z plackami ziemniaczanymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem dość łagodna wersja z dodatkiem serka mascarpone.

Wołowina z plackami ziemniaczanymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina z plackami ziemniaczanymi

Sos mięsny

Placki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

Wołowina z plackami ziemniaczanymi
Sos mięsny:

Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę (ok. 1 cm). Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam 3-4 łyżki oleju i obsmażyłam na nim wołowinę. Następnie dodałam cebulę i czosnek, wymieszałam i smażyłam mieszając ok. 5 minut.

Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do wołowiny razem z bulionem. Całość dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa (w razie konieczności można w trakcie dolać trochę gorącej wody).

Na koniec do sosu dodałam ser mascarpone, wymieszałam, gotowałam razem jeszcze 3 minuty. 

Placki ziemniaczane:

1/3 ziemniaków starłam na tarce o grubych oczkach, resztę zmiksowałam razem z cebulą. Z rozdrobnionych ziemniaków odcisnęłam sok, oddzielony krochmal dodałam z powrotem do masy ziemniaczanej. Dodałam jajka, mąkę i sól, całość wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam niewielkie placki na złoty kolor.

Placki podałam polane sosem z wołowiną, wierzch posypałam posiekaną zieloną pietruszką.
Wołowina z plackami ziemniaczanymi
W pierwszej kolejności obsmażam mięso z cebulą i czosnkiem
Wołowina z plackami ziemniaczanymi
Dodanie ogórków kiszonych nie tylko nadaje smak sosowi, ale przyspiesza gotowanie wołowiny.
Wołowina z plackami ziemniaczanymi
Z masy ziemniaczanej.formuję niewielkie placki
Wołowina z plackami ziemniaczanymi
Placki smażę na złoty kolor z obu stron.

Tagi:

dania placki