Krokiety to danie, które podobnie jak pierogi można przyrządzić na wiele sposobów - wytrawnie, na słodko lub w wersji wigilijnej. Środek wypełniamy dowolnym farszem, zawijamy w kształt koperty lub rulonik, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy lub pieczemy w piekarniku. Danie gotowe!

Najważniejszy składnikiem w tym smakołyku podobnie jak w przypadku naleśników jest farsz - to on sprawia, iż z chęcią sięgamy po kolejny z nich. Wyróżniamy wiele rodzajów krokietów, najpopularniejsze to krokiety z pieczarkami, serem, pasztetem, kapustą lub te w wersji wigilijnej z kapustą i grzybami podawane z barszczykiem czerwonym do popicia. Takie danie jest jedną z 12 potraw wigilijnych.

Krokiety najlepiej smakują z sosami i gulaszami. Z warzywnym lub pieczarkowym farszem będą idealne dla osób lubiących mniej kaloryczny obiad. Oryginalnym pomysłem na główny posiłek dnia mogą być także krokiety z mięsem śliwką i sałatką, ich charakterystyczny smak sprawi, że wrócimy do nich niejednokrotnie. Warto więc mieć w swojej książce kucharskiej choć jeden sprawdzony przepis na krokiety!
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Najważniejszy w krokietach jest farsz. Może on mieć przeróżne formy. Najczęściej spotyka się krokiety z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Jeśli chodzi o mięso – najlepiej sięgnąć po mielone. Może być drobiowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Wystarczy je jedynie podsmażyć z przyprawami i zawinąć w naleśnik. Można także sięgnąć po kurczaka lub mięso z rosołu, które będzie niezwykle delikatne. Aby nieco urozmaicić to danie, warto przygotować krokiety z mięsem i kapustą lub pieczarkami. W ten sposób stworzymy pyszną potrawę, którą może się zajadać cała rodzina.

Krokiety ze szpinakiem

Krokiety ze szpinakiem

Chrupiące krokiety ze szpinakiem przygotuje się, wykorzystując świeże lub mrożone liście szpinaku.. Ponadto, do zrobienia farszu potrzebne są: czosnek, sól i pieprz. Składnikiem, który doskonale komponuje się ze szpinakiem jest ser feta. Na rozgrzaną patelnię wrzuca się szpinak, a podsmażony należy doprawić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodaje się pokruszony ser feta i całość miesza. Farsz wykłada się na usmażone naleśniki, które panieruje się w jajku oraz tartej bułce.

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane, podobnie jak te klasyczne przygotowywane z ciasta naleśnikowego, obtacza się je w jajku oraz tartej bułce i smaży na złocistą barwę. Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków, które najlepiej przecisnąć przez specjalną praskę. Niezbędnymi składnikami są: mąka, zeszklona cebula oraz poszatkowany, świeży koperek. Do ziemniaczanej masy można również dodać podsmażonych łącznie z cebulą pieczarek. Z ciasta tworzy się wałki, które następnie należy panierować i smażyć.

Krokiety z kapustą

Krokiety z kapustą

Smaczną potrawą, która ma zastosowanie w kuchni tradycyjnej, jak też wegetariańskiej, są krokiety z kapustą. Przygotowuje się je z ciasta naleśnikowego zrobionego z mąki, mleka, jaj, szczypty soli, oleju i gazowanej wody mineralnej, która zapewnia odpowiednią puszystość masy. Usmażone naleśniki nadziewa się farszem z kiszonej kapusty i podsmażonej cebuli. Smacznym dodatkiem do kapuścianego nadzienia są również pieczarki. Krokiety panieruje się w jajku, bułce tartej i smaży, aż staną się złociste.

Ciasto na krokiety

Ciasto na krokiety

Naleśniki do krokietów przygotowuje się tak samo jak te do farszu wytrawnego. Nie używa się do nich cukru ani innych słodkich przypraw. Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko i odrobinę wody mineralnej, by otrzymać idealne placki. Ciasto na naleśniki do krokietów smaży się na patelni z odrobiną tłuszczu. Gotowe placki się studzi i dopiero później wykłada farszem. Krokiety zawija się w rulon, panieruje i ponownie smaży na patelni. W ten sposób robi się każdy rodzaj krokietów: z mięsem, pieczarkami oraz z kapustą i grzybami.
 

Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

Nie da się ukryć, iż najważniejszy w krokietach jest farsz. To on sprawia, że to danie posiada określony smak. Mamy tutaj spore pole do popisu. Nadzienie do krokietów może być zrobione z mięsa, grzybów, kapusty czy nawet sera i szynki. Przygotowanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Farsz do krokietów z mięsem można zrobić z mielonego, mięsa z rosołu lub kurczaka. Z kolei do krokietów z grzybami można wykorzystać grzyby leśne, pieczarki lub grzyby orientalne. Całość wystarczy doprawić według własnego gustu i następnie umieścić w naleśniku. Po zawinięciu i usmażeniu otrzymamy pyszne krokiety z ulubionym nadzieniem!

Znaleźliśmy 574 przepisów w kategorii Krokiety

Krokiety warzywne

Krokiety warzywne

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: