Sposób przygotowania:
Krucha tarta z rabarbarem :
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ). W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem. Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut. Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka ) Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.
jovi
Sarenka
Babciagramolka
Sarenko- bo to prawda- nie ściemniam ( hi hi ) .Nie znoszę pieczenia . Użyłam gotowego mrożonego ciasta . Wyszło tak smacznie , że niczym się nie różni od takiewgo robionego w domu ( przez tych co umieją piec ) .Polecę kupić na zapas - wszystkie tarty słodkie i wytrawne od tej chwili są moje .Jutro znowu piekę ( pół ciasta mi zostało )
iwi69
Babciagramolka
Iwi - próbuj - jest doskonałe. Kupiłam jedno- ale polece po więcej na zapas . Juz mam w planie tartę ze szparagami , serniczek z owocami, ciasteczka z budyniem , babeczki z pastą z łososia i wszystkie inne których nie robiłam z powodu awersji do pieczenia kruchego ciasta .Półn sklepu wykupię i zamrazarkę zapcham tym ciastem . Żeby jeszcze tak ciasto filo się u mnie pokazało.