SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z kremem truskawkowym

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruche babeczki z kremem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Latem bardzo często przygotowuje desery z owocami, polecam moje babeczki z truskawkami

Składniki:

Kruche babeczki z kremem truskawkowym

 

  • CIASTO:
  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • KREM:
  • 200g truskawek + kilka do dekoracji,
  • śmietana kremówka 200g,
  • mascarpone 75g,
  • żelatyna 10g,
  • woda 3-4 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier puder 3-4 łyżeczki
  • masło do wysmarowania foremek

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem truskawkowym
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto.

Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka.

Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią.

Truskawki obieramy i miksujemy z dodatkiem cukru na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone.

Żelatynę łączymy z truskawkami, następnie całość delikatnie łączymy z masą śmietanową i mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć nakładamy go do babeczek łyżką lub za pomocą szprycy.

Babeczki dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy schłodzone. Smacznego ;)
Kruche babeczki z kremem truskawkowym
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania grudek wielkości kaszy.
Kruche babeczki z kremem truskawkowym
Z placka wycinamy okrągłe kształty i wypełniamy nim foremkę.
Kruche babeczki z kremem truskawkowym
Truskawki obieramy i miksujemy z dodatkiem cukru na mus.
Kruche babeczki z kremem truskawkowym
Żelatynę łączymy z truskawkami, następnie całość delikatnie łączymy z masą śmietanową i mieszamy.