Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kruche ciasteczka pod bezową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Długo zachowują świeżość więc można zrobić i mieć dla niespodziewanych gości do kawy czy herbaty. Dobrze jest przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Kruche ciasteczka pod bezową pierzynką

Składniki:

Kruche ciasteczka pod bezową pierzynką

ciasto

  • 125 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

pianka kokosowa

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka pod bezową pierzynką
Rozbić jajka i oddzielić białka o d żółtek. Przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier, margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wstawić na około pół godziny do lodówki.

Rozwałkować, wyciąć szklanką lub kieliszkiem kółka. Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier, dalej ubijać, na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Każdy krążek posmarować pianą kokosową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor. 

Tagi:

ciastka kruche