Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

U mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo pyszne.

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

Składniki:

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 10 dag polewy mlecznej
  • około 10 dag żurawiny suszonej
  • 20 masy masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki )

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia.

2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.

3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smarujemy masą krówkową, przykładamy tym z dziurką, a do środka nakładamy żurawinę.

5. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią żurawinę. Odstawiamy, żeby polewa zastygła.

6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.

7. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek.