Sposób przygotowania:
Imieninowy tort orzechowo - czekoladowo - kawowyETAP 1:
Biszkopt orzechowy :
Orzechy zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mielone biszkopty, mąkę, kawę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy wymieszać razem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok 35 min - 180 stopni. Wystudzić.
Trzeba zrobić dwa takie placki.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie szklista. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok 35 min - 180 stopni. Wystudzić i przekroić wzdłuż.
Krem:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać na przemian żółtka i śmietanę. Następnie rozpuszczona kawę i alkohol. Krem schłodzić ( będzie się lepiej smarowało ).
Poncz - Zrobić kawę - dodać alkohol.
Składanie tortu :
Pierwszy ułożyć placek orzechowy i nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Przyłożyć plackiem kakaowy, nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Następnie znowu placek kakaowy, nasączyć ponczem.
Posmarować kremem.
Na wierzch położyć placek orzechowy, nasączyć ponczem.
Wierzch i boki posmarować kremem.
Boki obsypać mielonymi biszkoptami.
Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch tortu.
Udekorować pozostałym kremem.
halina
ewaeu
Dziękuję....:)