Sposób przygotowania:
Słonecznik w karmelu
Ziarna słonecznika przebrać i usunąć ew. kawałki skorupki. Przesypać na patelnię i lekko uprażyć stale mieszając. Na osobnej patelni stopić dowolną ilość cukru i ogrzewać do osiągnięcia bursztynowej barwy.
Wsypać uprażony słonecznik i wymieszać z karmelem.
Przełożyć na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć połową arkusza i rozgnieść na cienką warstwę.
Odstawić w chłodne miejsce (ja wynoszę na balkon) do ostygnięcia i stwardnienia.
Stężały karmel pokruszyć na kawałki i przesypać do szczelnego pojemnika.
Wsypać uprażony słonecznik i wymieszać z karmelem.
Przełożyć na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć połową arkusza i rozgnieść na cienką warstwę.
Odstawić w chłodne miejsce (ja wynoszę na balkon) do ostygnięcia i stwardnienia.
Stężały karmel pokruszyć na kawałki i przesypać do szczelnego pojemnika.