Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Słonecznik w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowanie smacznej przekąski nie zabiera zbyt wiele czasu i nie wymaga dużych umiejętności - trzeba jedynie zachować ostrożność, bo karmel ma bardzo wysoką temperaturę i łatwo można się poparzyć!

Słonecznik w karmelu

Składniki:

Słonecznik w karmelu

 

  • łuskany słonecznik,
  • cukier

Sposób przygotowania:

Słonecznik w karmelu
Ziarna słonecznika przebrać i usunąć ew. kawałki skorupki. Przesypać na patelnię i lekko uprażyć stale mieszając. Na osobnej patelni stopić dowolną ilość cukru i ogrzewać do osiągnięcia bursztynowej barwy.

Wsypać uprażony słonecznik i wymieszać z karmelem.

Przełożyć na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć połową arkusza i rozgnieść na cienką warstwę.

Odstawić w chłodne miejsce (ja wynoszę na balkon) do ostygnięcia i stwardnienia.

Stężały karmel pokruszyć na kawałki i przesypać do szczelnego pojemnika.