Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Kruche babeczki z bitą śmietaną i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kruche babeczki. Idealne będą na deser czy podwieczorek. Mus z borówek doskonale komponuje się z bitą śmietaną.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i borówkami

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i borówkami

Ciasto:

  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i borówkami
1. Najpierw muszę przygotować galaretkę. Rozpuszczam ją w 1 szklance gorącej wody i studzę. Galaretkę po stężeniu kroję w kosteczki.

2. Następnie zagniatam ciasto: margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia daję do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieram opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

3. Odstawiam ciasto do lodówki i chłodzę je przez 15 minut.

4. W tym czasie foremki do pieczenia babeczek smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

5. Następnie wałkuję ciasto i wyklejam nim foremki.

6. Nakłuwam je widelcem.

7. Piekę babeczki przez 20-25 minut w 180 stopniach. Studzę.

8. Potem robię mus z borówek. Borówki blenduję blenderem ręcznym.

9. Z kolei smaruję nim babeczki i nakładam bitą śmietanę Śnieżkę.

10. Na koniec dekoruję wcześniej pokrojoną galaretką, pokrojoną w kosteczkę czekoladą i startą czekoladą.