Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kruche ciasteczka z kasztanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe, super szybkie w przygotowaniu i niezmiernie kruche ciasteczka z dodatkiem gotowanych kasztanów.

Kruche ciasteczka z kasztanami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasteczka z kasztanami

 

  • 220-230 ml oleju (orzechowy, arachidowy, z pestek winogron)
  • 250 ml cukru
  • duża szczypta soli
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat (migdałowy, orzechowy, arakowy)
  • 1 duże jajko
  • 200 g miąższu z gotowanych kasztanów
  • 2,5 szkl. mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z kasztanami
Do pojemnika malaksera wlać niepełną szklankę oleju (najlepszy jest orzechowy albo arachidowy) - dodać szklankę cukru, całe duże jajko, puree z gotowanych kasztanów i odrobinę aromatu. 

Wszystko miksować przez chwilę do uzyskania mlecznej gęstej masy. 

Dosypać mąkę pszenną połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, aż powstanie miękka masa wyglądem przypominająca ciemny marcepan. 

Część powstałego ciasta owinąć w woreczek i włożyć do lodówki. Pozostałą porcję nabierać malutką gałkownicą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec na rumiany kolor przez ok. 25 minut w temp 175-180°C z termoobiegiem.
Kruche ciasteczka z kasztanami
W malakserze zmiksować olej, cukier i jajko.
Kruche ciasteczka z kasztanami
Kiedy masa zgęstnieje i stanie się biała dodać mąkę.
Kruche ciasteczka z kasztanami
Ponownie zmiksować do uzyskania miękkiego ciasta.
Kruche ciasteczka z kasztanami
Malutką gałkownicą formować okrągłe ciasteczka.
Kruche ciasteczka z kasztanami
Piec do zrumienienia w temp 175-180°C.

Tagi:

ciastka